Keresztény cikkek. Néhány szóban a fogamzásgátlásról.
Welcome to the world of language jobs!
 
Portal for Language Professionals and their Clients.  39,000+ Freelance Translators.  7,000+ Translation Agencies.
Keresztény cikkek - Néhány szóban a fogamzásgátlásról
Home Database of Translation Agencies Database of Translators Become a Member! Submit Your Article Hire Translators!

Menu

  Upload Your Resume
  Add Your Translation Agency
  Become a Member
  Edit Your Profile
  Find Translation Jobs
  Find Rare Translation Jobs
  Find Very Rare Language Jobs
  Find Jobs in Rarest Pairs
  Receive All Jobs by RSS
  Work for Translation Agencies
  Post Your Translation Job
  Hire Translators-Members
  Hire All Translators
  Easily Contact Translators
  Hire Translation Agencies Members
  Contact All Translation Agencies
  Obtain Blacklisted Employers
  Apply to Collection Agencies
  Read Articles (By Category)
  Read Articles (By Index)
  Read Sense-of-Life Articles
  Read Work-at-Home Articles
  Use Free Dictionaries
  Use Free Glossaries
  Use Free Translators
  Use Free Software
  Vote in Polls for Translators
  Subscribe to Free Newsletter
  Advertise Here
  Buy Database of Translators
  Buy Translation Agencies List
  Buy Membership
  Watch Out for Scam E-mails
  Read Testimonials
  Read More Testimonials
  Read Even More Testimonials
  Read Yet More Testimonials
  Read Still More Testimonials
  Become our Customer
  Use Resources for Translators
  Use Online Directory
  Read our FAQ
  Ask Questions in Forum
  Use Sitemap
  Admire God's Creations

Néhány szóban a fogamzásgátlásról
25 éve nőgyógyász vagyok így van már némi tapasztalatom a fogamzásgátlás terén, most ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot.

Egy ideje az az érzésem, hogy a fogamzásgátlást teljesen természetesnek tartják, mintha minden nő életében bekövetkezne egy szakasz, amikor ez olyan normális, mint az álom vagy a táplálkozás. Mindez a médiának köszönhető, amely a fogamzásgátlókról szóló híreket „egy kalap alá veszi” a hétköznapi hírekkel. Azáltal, hogy ennyire mindennapivá válik, elterelődik a figyelem a fogamzásgátlás lényegéről, és ily módon megfontolatlanul és figyelmetlenül továbbsiklunk a téma fölött.

Manapság egy nő és egy férfi közel­sége leértékelődött egy tisztán élvezeti jelenségre, vagyis egy kellemes, megnyugtató, pihentető élménnyé vált. Pedig eredetileg az a célja, hogy két ember szeretete által életet adjon, vagyis éppen a megtermékenyülés. Hogy az ember bármikor következmény nélkül (értsd: gyerek) élvezetet élhessen át, föltaláltak egy olyan eszközt, amivel az egész együttlét egy infantilis, felelőtlen játékká degradálódik.

A fogamzásgátlók térhódítása az ötvenes évek elején kezdődött, amikor az abortuszok nagy számát kívánták csökkenteni és ezért került a piacra számos „következményektől óvó szer”.

A kitűzött célt nem érték el, a fogamzásgátlók bevezetése nem csökkentette az abortuszok számát: az amerikai statisztikákban évről évre nagyobb számú művi terhesség megszakítást találhatunk.

Jelenleg, tévesen, fogamzásgátlóként tartanak számon számos terhességmegszakító eszközt. A spirál például nem a fogamzást gátolja meg, hanem a már megfogant életet oltja ki. Hogyan működik? Az orvos egy idegen eszközt helyez a nő méhébe, amely folyamatosan ingerli a méhfalat. Mindez egy olyan szálkához hasonlít, amivel a köröm alá szúrva fájdalmas gyulladásos állapotot teremtünk. Működésének lényege, hogy megöli a néhánynapos magzatot. Ismerek olyan esetet, amikor a spirál átszúrta a méhfalat, és továbbvándorolt a máj és a belek irányába. Kétszer tanúja voltam olyan gyermekek születésének, akiket anyjuk a spirál ellenére kihordott. Első esetben a spirál a méhlepénybe ágyazódott be, másik esetben átszúrta a kicsi kezét. Bár ritkák ezek az esetek, de előfordulnak. Az USA néhány államában a spirált betiltották, mert túl agresszívnek ítélik, és a káros következmények is gyakoriak.

Nemrégiben a gyógyszerpiacon megjelent a „Ru 486” nevű gyógyszer. Magyarországon még nem jegyezték be, de a fekete piacon már hozzá lehet jutni. Ez az „újdonság” egy jellegzetes magzatölő hatású gyógyszer, amely a terhességet fenntartó hormonok termelődését gátolja. Ezen hormonok nélkül pedig minden leválik a méhfalról. Ez a „minden” pedig adott esetben egy működő szívű kis élet. A „Ru 486”, melyet nekünk, orvosoknak gyenge gyógyszerként ajánlanak, a magzatot még életének a 6. hetében is képes megölni. Ez a készítmény tehát nem fo­gamzásgátló, hanem a magzatot elpusztító szer!

A leggyakrabban használt fogamzásgátló szer a hormontabletta. Ez a módszer nem engedi, hogy a magzat megfoganjon (fogantatás alatt a petesejt spermiumok általi megtermékenyítését érjük), de ez nem jelenti azt, hogy e módszer biztonságos és ne lennének mellékhatásai.

A legújabb kutatások azt mutatják ki, hogy a méhnyakrák kialakulásának veszélye a hormontartalmú fogamzásgátlókat szedő nők körében 50%-kal magasabb. A saját 25 éves tapasztalatom és a kollégáimmal folytatott beszélgetések alapján nyugodtan merem állítani, hogy a méhnyak gyulladása ezeknél a hölgyeknél előbb vagy utóbb biztosan bekövetkezik. Hormontartalmú gyógyszerek rendszeres szedése a mellrák kialakulásának esélyeit is jelentősen megnöveli. Már vannak bizonyítékok arra is, hogy ha egy nő a 20. életéve előtt, vagy ami ennél is fontosabb az első kihordott terhességét megelőzően hosszú időn keresztül (néhány év) hormontartalmú fogamzásgátlót szed, akkor a mellrák kialakulásának kockázata akár 2-3,5-szeres is lehet. Hasonló a helyzet a májrákkal kapcsolatban is, csak itt a megbetegedés kockázata akár 4-4,5- szeres is lehet.

Azt tudjuk, hogy egy új gyógyszer bevezetésekor a gyógyszergyártó cégnek kötelessége a gyógyszerhez mellékelt tájékoztatón fölsorolni az adott készítmény mellékhatásait. Előfordul, hogy a betegtájékoztató csak az orvosnak készített tájékoztató rövidített változata. Ez történt például a „Lovestonic B” esetében is, ahol „csak” a következő mellékhatásokat sorolták föl: érgyulladás, érszűkület, szívroham, agyér megbetegedések, nemi szervek daganatos megbetegedése, más hormonfüggő szerv daganatos megbetegedése, a máj jó vagy rosszindulatú daganata. A hozzám eljuttatott lista ennél jelentősen hosszabb volt. Higgyétek el, ha tönkretesszük a fogam­zásképességet, amely az egészséges szervezet velejárója, akkor a saját egész­ségünket károsítjuk vele.

Az ökológia fejlődésének időszakában és amikor mindenhonnan azt hallani, hogy a természetes dolgok a legegészségesebbek, érdemes lenne a családtervezésnél is visszatérni a természetes és egészséges módszerekhez. Újabb és újabb értekezések jelennek meg a szaksajtóban a természet jótékony hatásairól, a természettel való harmónia fontosságáról. A gyógynövény kúrától kezdve, étkezési és orvosi tanácsadók próbálnak minket meggyőzni arról, hogy csak a természettel harmóniában őrizhetjük meg az összhangot saját magunkkal, csak így lehetünk életerősek, boldogok és egészségesek. A magazinok mind arról tájékoztatnak, hogy a luxusba „belefáradt” hírességek is visszatérnek az egyszerűséghez, a természeteshez. Fogam­zásképességünket legegyszerűbben saját magunk megfigyelésével szabályozhatjuk. E téren is bőséges a szakirodalom. Minden nő tökéletesen elsajátíthatja ezt a módszert, és így együttműködve Isten teremtő akaratával, férjével közösen tervezhetnek gyermekeket. A Jóisten bölcs Teremtő, és minden, amit teremtett, tökéletes és nagyon átgondolt, a termékenységünket is beleértve.

Dr. Danuta Hebda-Lis

Szeretnék előfizetni

Ha a teljes változatot szeretnéd PDF-ben letölteniEz a cikk megjelent a honlapon "Christian portálon" jóvoltából "Szeressétek egymást!" novemberben 2010-ben
Olvasd el más cikkeket a magyar nyelvet
Ez a cikk megjelent augusztus 2014
Submit your article!

Read more articles - Free!

Need translation jobs? Click here!

Translation agencies are welcome to register here - Free!

Freelance translators are welcome to register here - Free!

Subscribe to TranslationDirectory.com newsletter - Free!

Take part in TranslationDirectory.com poll - your voice counts!

Please see some ads as well as other content from TranslationDirectory.com:


Free Newsletter

Subscribe to our free newsletter to receive updates from us:

 

New at the Forum

Read Articles

# 2488
Rosetta Stone and Translation Rates

# 2467
Translation - an Ageless Profession

# 2466
Have Language, Will Travel

# 2486
Почему так мало хороших переводов и хороших переводчиков?

# 2479
Average monthly wage in different European countries

# 2487
Two New Chinese Translations of Hamlet Introduced and Compared

# 2475
Linguistic history of the Indian subcontinent

# 2474
Languages with official status in India

# 2251
The Database: Your Most Valuable Asset!

More articles
More articles for translators

Vote in Polls

All Polls:
Polls on all topics

Christian Polls:
Polls on Christian topics

Financial Polls:
Polls on Financial topics

Polls for Freelancers:

Poll # 104
Have you obtained at least one new client through your facebook account?

Poll # 100
What is the worst time-waster?

Poll # 099
If you work at a laptop, do you usually use touchpad or mouse?

Poll # 094
If you run a translation agency, do you ever outsource / subcontract your projects to other translation agencies?

Poll # 090
What do you like the most about TranslationDirectory.com?

Poll # 088
Which translation portal emails you the largest number of job notifications?

Poll # 087
Which one of the following sites has the most appealing color scheme?

Poll # 085
Do you charge a fine (interest) fee for every day of payment delay?

Poll # 083
Do you have licensed SDL Trados software installed at your computer?

Poll # 079
Have you always dreamt to become a translator?

Poll # 078
Do you plan to be a freelance translator for the rest of your life?

Poll # 077
Is it necessary to learn translation theory in order to become a good translator?

Poll # 076
Will human translation be entirely replaced by machine translation in the future?

Poll # 074
Do you have savings?

Poll # 065
Do you know that the Bible is the most popular book in the world?

Poll # 063
What is the purpose of your life?

Poll # 059
How many hours per night do you sleep (in average)?

More polls
More polls for freelancers


translation jobs
christianity portal


 

 
Copyright © 2003-2018 by TranslationDirectory.com
Legal Disclaimer
Site Map